Un Serafim printre oameni - Sfantul Serafim de Sarov


Un Serafim printre oameni - Sfantul Serafim de Sarov - coperta carte

Un Serafim printre oameni - Sfantul Serafim de Sarov . Adevaratul tel al vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant. Negutatoriti cu acele virtuti care va dau cel mai mare castig. Strangeti capital din castigurile binecuvantate ale Sfantului Har si depuneti-le la banca vesnica, care va va aduce pentru fiecare rubla duhovniceasca dobanda nu de 4 sau 6%, ci de 100%, si de nenamarate ori mai mult. Daca, de pilda, rugaciunea si privegherea va da mai mult har, rugati-va si privegheati. Daca va da mai mult har postul, postiti. Daca milostenia va da mai...


Vindecarile lui Ivan Zasuhin, negustorul din Murom, ži a fiicei si fiului sau, asa cum sunt descrise in ziarul Grazdanin (octombrie 1884):
,,Ivan Ivanov Zasuhin, negustorul din Murom, a venit pe 21 martie 1882 din satul Uriupin foarte bolnav. Suferea de tifos abdominal si medicul i-a recomandat sa mearga in orasul natal pentru tratament.
Drumul a fost foarte greu pentru el si a ajuns in Murom istovit. Doctorul Stabrovski a diagnosticat si el tifos abdominal si a stabilit un tratament. Boala a cedat si febra a scazut de la 40,1 grade la 37,5. Dupa cateva zile, bolnavul a inceput sa-si revina.
Insa in perioada bolii, in spatele urechilor si la coapsa dreapta au aparut niste umflaturi. Medicul a facut o interventie pentru a le curati, dar continutul nu iesea, in vreme ce umflaturile cresteau.
A mers si la alti medici, care n-au putut sa-l ajute si care i-au propus sa se duca la Petersburg pentru a se opera. Profesorii Bogdanov si Multlanov din Petersburg l-au sfatuit sa nu faca operatie, ci sa se intoarca acasa.
Intre timp, boala prezenta o noua complicatie, tumoare la plamani si disfunctiuni abdominale. Bolnavul era complet epuizat. I s-a stabilit, desigur, si ziua mortii.
Zasuhin s-a spovedit si s-a impartasit. Preotul s-a dus din nou la el peste cateva zile si i-a citit rugaciunea de iesire a sufletului. In ziua a treia, bolnavul si-a revenit putin. Atunci evlavioasa lui vecina Bitkov i-a adus apa de la izvorul Sfantului Serafim, dar el nu mai putea sa-si deschida gura. Sotia lui a reusit sa-i prelinga cu lingurita de ceai cateva picaturi in gura, iar restul apei i-a varsat-o pe cap.
In aceeasi clipa, bolnavul s-a cufundat pentru cateva ore intr-un somn linistit. Cand s-a trezit, a cerut ceva de baut. Sotia lui, de bucurie, a uitat ca laptele li este interzis, si i-a dat sa bea. Indata ce a baut, a simtit o ameliorare. In ziua urmatoare, doctorul l-a examinat si l-a gasit mai bine. Insa coapsa ii ramasese bolnava si umflata.
Atunci Zasuhin, in ciuda slabiciunii puternice, a vrut sa mearga la Sarov, pentru a se inchina la mormantul Sfantului. Au pornit in familie. Sotia sa, de teama ca nu cumva barbatul ei sa moara, a luat toate cele necesare pentru inmormantare. Bolnavul suferea mult in trasura, intrucat avea piciorul amortit si fiecare zdruncinatura ii provoca dureri insuportabile. La fiecare popas il coborau din trasura pe brate.
La manastirea Serafim-Diveevo s-a oprit pentru a se odihni 24 de ore. Era ziua de 5 iunie, praznicul Sfintei Treimi. Cu toate durerile puternice pe care le avea, a hotarat sa participe la priveghere. Slugile sale l-au transportat cu targa pana la biserica si l-au dus inauntru tinandu-l aproape pe brate.
Dupa slujba au sarutat cu totii icoana Sfintei Treimi si au fost miruiti. In vreme ce bolnavul se apropia, privirea i-a cazut fara sa vrea pe icoana Maicii Domnului de la iconostas. Icoana aceasta o avusese Sfantul in chilia lui si se ruga fierbinte la ea.
In clipa aceea, Zasuhin a simtit cum piciorul sau calca cu putere podeaua si nu-l mai doare. A lasat atunci carjele si spre uimirea tuturor s-a intors la loc nesprijinit. Fostul invalid a iesit din biserica pasind cu usurinta. Afara il asteptau slugile cu targa. Acela insa a mers doua sute de metri pana la arhondaric, fara ajutor.
La Liturghie s-a impartasit cu Preacuratele Taine si a plecat spre Sarov, unde a facut un parastas la mormantul Sfantului. Dimineata, dupa slujba, s-a dus la izvorul din apa caruia se izbavise atat de minunat de moarte. Distanta de la manastire pana acolo era de doua verste, dar nu l-a obosit.
Apa aceasta izvoraste din munte. Ca sa intre cineva in ea e dificil, din cauza structurii solului. Cu toate acestea, credinciosii intra in apa dezbracati. La fel a facut si Zasuhin. Cand a intrat in contact cu apa rece, a simtit usurare si putere. Iesind, a vazut ca ii lipsea un bandaj. Pe celalalt l-a scos chiar el. Umflatura disparuse. In ziua urmatoare s-a impartasit si de atunci s-a insanatosit definitiv.
Fiului lui Zasuhin i s-a intamplat urmatoarea minune: la varsta de opt ani, capul i-a fost acoperit de rani si avea dureri mari. Cunoscutul profesor dermatolog Polotebnoi a spus ca boala nu se poate vindeca mai degraba de doi ani.
Tatal a plecat cu copilul si cu toata familia spre Sarov. La manastirea Diveevo s-au oprit pentru a se odihni. Aici au vazut un sant pe care il sapasera maicile cu binecuvantarea Sfantului. Au aflat de asemenea ca Sfantul Serafim daduse porunca, ca atunci cand cineva paseste prin sant sa rosteasca rugaciunea. Prin acest sant, cum zicea Sfantul, trecuse insasi Maica Domnului.
Membrii familiei Zasuhin au pornit toti sa treaca prin sant, fiind insotiti de o maica. Micul bolnav se apleca din cand in cand, rupea iarba si flori si le punea pe capul sau plin de rani.
Cand au ajuns la manastirea Sarov, copilul s-a imbaiat in izvorul Sfantului. Intorcandu-se la Murom, pe 13 iunie, capul nu numai ca i se curatise, dar se si acoperise cu par des si frumos.
O a treia minune i s-a intamplat fiicei lui Zasuhin. Fetita si-a uns degetul lovit cu ulei din candela de la mormantul Sfantului si s-a vindecat."
13 x 20 cm

412 p.á á áAdevaratul tel al vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant. Negutatoriti cu acele virtuti care va dau cel mai mare castig. Strangeti capital din castigurile binecuvantate ale Sfantului Har si depuneti-le la banca vesnica, care va va aduce pentru fiecare rubla duhovniceasca dobanda nu de 4 sau 6%, ci de 100%, si de nenamarate ori mai mult. Daca, de pilda, rugaciunea si privegherea va da mai mult har, rugati-va si privegheati. Daca va da mai mult har postul, postiti. Daca milostenia va da mai mult har, atunci faceti milostenie. La fel ganditi-va pentru fiecare alta virtute care se face intru Hristos. Asa sa negutatoriti duhovniceste cu virtutile. Si dupa ce dobanditi in felul asta Harul Sfantului Duh, sa-l impartiti tuturor celor ce au nevoie de el, luand exemplu de la lumanarea aprinsa. Aceasta desi arde cu lumina pamanteasca, aprinde de la ea si alte lumanari, lumineaza si alte locuri, fara ca lumina ei sa se micsoreze. (Sfantul Serafim de Sarov)
Alte carti de interes :

cartea Randuieli de viata crestina

Randuieli de viata crestina

Cu dragoste smerita, dar barbateasca, Sfantul Serafim de Sarov vine in ajutorul crestinilor care au de infruntat ritmul debusolant al vietii contemporane. Atunci cand ne lipseste timpul sau cand nu avem la ...

cartea Noi minuni ale Sfantului Serafim de Sarov

Noi minuni ale Sfantului Serafim de Sarov

Pu┼úini sfin┼úi sunt atât de populari precum Sfântul Serafim de Sarov. Deosebit de mul┼úi sunt cei care, prin el, au ajuns la credin┼ú─â, la îns─ân─âto┼čire sufleteasc─â ┼či trupeasc─â, ...

cartea Sfantul Serafim de Sarov. Vindecari minunate din zilele noastre

Sfantul Serafim de Sarov. Vindecari minunate din zilele noastre

Plecat la Domnul de peste 180 de ani, Sfântul Serafim de Sarov continu─â s─â fac─â mari minuni pentru poporul rus, dar ┼či pentru to┼úi cei care îl cheam─â în ajutor, indiferent de ┼úara ...

cartea Pravila de rugaciune - Bogorodisnaia

Pravila de rugaciune - Bogorodisnaia

...

cartea Sfantul Serafim de Sarov

Sfantul Serafim de Sarov

...

cartea Viata Sfantului Serafim de Sarov

Viata Sfantului Serafim de Sarov

...

cartea Acatistul Parintelui Nostru Serafim De Sarov

Acatistul Parintelui Nostru Serafim De Sarov

...

cartea Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose

Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose

Numele Parintelui Serafim este cunoscut si iubit de milioane de oameni din intreaga lume, mai ales din Europa Rasariteana si din Rusia, unde in epoca comunista scrierile sale erau raspandite pe ascuns in mii ...

cartea Cugetari alese

Cugetari alese

C─âci ce va folosi omului dac─â câ┼čtig─â lumea întreag─â, dar î┼či va pierde sufletul s─âu? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul s─âu? ...

cartea Flacara din zapada. Viata Sfantului Serafim de Sarov

Flacara din zapada. Viata Sfantului Serafim de Sarov

Pentru a ne apropia de Sfântul Serafim, trebuie s─â p─âtrundem cu ajutorul imagina┼úiei în lumea sa, chiar în atmosfera fizic─â a p─âdurii, în condi┼úiile particulare ale climei din ...

cartea Ne vorbeste Parintele Serafim Rose - Scrisori

Ne vorbeste Parintele Serafim Rose - Scrisori

Ne vorbeste parintele Serafim Rose. Scrisori - Serafim Rose…adev─ârul nu era doar o idee abstract─â, c─âutat─â ┼či cunoscut─â de minte, ci era ceva personal - chiar o Persoan─â - c─âutat─â ┼či iubit─â ...

cartea Scopul vietii crestine

Scopul vietii crestine

Format mic Adev─âratul scop al vie┼úii cre┼čtine const─â în dobândirea Duhului Sfânt. Rug─âciunea, postul, privegherea, milosteniile ┼či toate celelalte fapte bune f─âcute în numele ...

cartea Ne vorbeste Parintele Serafim Rose. Scrisori

Ne vorbeste Parintele Serafim Rose. Scrisori

Parintele Damaschin Christensen scria: „Ceea ce m-a surprins cel mai mult la parintele Serafim a fost faptul ca in fata mea se afla un om care se jertfea pe deplin pentru Dumnezeu, pentru Adevar. ...

cartea Talcuirea crezului

Talcuirea crezului

Talcuirea crezului pe care ne-o pune inainte parintele Serafim reuseste sa explice temeinic cele 12 articole ale Simbolului de credinta cu simplitatea si limpezimea cu care ne-au obisnuit scrierile sale. ...

cartea Artarul neascultator. Istorisiri crestine pentru copii

Artarul neascultator. Istorisiri crestine pentru copii

Traducere din limba rusa de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas. Pline de caldura si omenie, aceste istorisiri venite din inima blånda a Rusiei lui Serafim de Sarov si a nenumaratilor mucenici vor hrani ...

cartea Scrieri

Scrieri

Edi╚Ťia de fa╚Ť─â reune╚Öte pentru prima oar─â în limba român─â ╚Öase dintre cele mai cunoscute ╚Öi mai importante c─âr╚Ťi ale Cuviosului Serafim Rose de la Platina. Unele dintre ele, r─âspândindu-se ...